Wat gebeurt er tijdens de schimmeldiagnose?

Voordat er aan een behandeling van een kalknagel wordt begonnen, wordt er altijd een schimmeltest gedaan tijdens de diagnose door een van onze Experts. Maar waarom is deze test precies nodig? Hoe werkt de schimmeltest precies? En zijn er geen alternatieve mogelijkheden om een schimmel vast te stellen? In deze blog geven wij hier graag antwoord op.

Wat is een schimmeltest en waarom is die voor jou van belang?

De PACT® behandeling die gebruikt wordt door onze experts is specifiek voor het behandelen van schimmelnagels. Echter is niet elke verdikte en/of verkleurde nagel een schimmelnagel. Wanneer een nagel verdikt of verkleurd is wordt het in de volksmond een kalknagel genoemd. Hier kan je meer over lezen in onze andere blog. Er zijn een aantal fabels omtrent het achterhalen of het daadwerkelijk om schimmels gaat. De enige manier om er achter te komen of het echt om een schimmelnagel gaat is via een dergelijke test. De test waar onze Experts gebruik van maken is de FungiCheck van HFL. Dit is een eenvoudige test die wordt uitgevoerd bij de Expert in de stoel. Binnen tien minuten is het resultaat bekend. Wanneer er geen schimmeltest wordt gedaan is het dus niet duidelijk of een schimmel de oorzaak van de kalknagel is. Als de behandeling wordt gestart terwijl er geen sprake van schimmel is heeft de behandeling geen effect. De schimmeldiagnose is er om te voorkomen dat je onnodig geld uitgeeft aan een behandeling die niet voor jou geschikt is. Daarnaast zal de Expert vaststellen of er sprake is van contra-indicaties. Dit zijn redenen of aanwijzingen om de behandeling niet uit te voeren.

Wat gebeurt er tijdens de schimmeldiagnose?

Bij de schimmeldiagnose wordt getest op de aanwezigheid van Dermatofyten. Dit zijn schimmels die een infectie onder de nagel veroorzaken. Bij aanwezigheid van deze schimmel is het dus duidelijk dat het om een schimmelnagel gaat en kan de behandeling van start gaan. Om deze test af te nemen wordt een klein stukje van de nagel afgeknipt. Vervolgens wordt dit stukje samengevoegd met een extractie vloeistof. Een teststrip wordt dan voor vijf minuten in de vloeistof met de nagel gehouden. Als de test lijn zichtbaar wordt op de strip dan is het zeker dat er sprake is van een schimmel en kan de behandeling gestart worden.

Stap 1

Monster afnemen schimmelnageltest

Stap 2

Monster samen met extractie vloeistof

Stap 3

Uitslag van een schimmelnageltest

Zijn er alternatieven om schimmelnagel vast te stellen?

Er is één betrouwbaar alternatief dat ook door pedicures wordt gebruikt om een schimmel vast te stellen. Dit is  een schimmelkweek die bij het laboratorium wordt getest. Hierbij wordt een deel van de nagel opgestuurd naar het laboratorium en ontvangt men drie weken later pas het resultaat. Doordat de FungiCheck binnen tien minuten al resultaat geeft kan het behandelplan, wanneer er sprake is van een schimmelnagel, direct opgesteld worden. Daarnaast kost de check €34,95 terwijl een laboratorium kweek minimaal €85 kost.

Bron:
HFL fungicheck

Last van kalknagels?

Voor het effectief behandelen van kalknagels is het Expert Consult een onmisbare eerste stap in de behandeling. Op basis van grondige observatie en een schimmeltest bepaalt de expert de behandeling die het meest effectief is in uw persoonlijke situatie. Vervolgens wordt op basis van jarenlange ervaring, onderlinge kennisdeling en verschillende trainingen een selectie van behandelingen aangeboden waarvan Kalknagel Expert weet dat ze écht helpen.

Meer weten over het Expert Consult?

Direct een afspraak maken bij Kalknagel Expert?

1 reactie op “Wat gebeurt er tijdens de schimmeldiagnose?”

  1. Pingback: Werkt een laserbehandeling tegen kalknagels? – Kalknagel Expert

Reacties zijn uitgeschakeld.

Open chat
Heb je vragen?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee helpen?