Hoe werkt de PACT® behandeling?

De PACT® behandeling is een redelijk nieuwe technologie. De behandeling wordt pas sinds 2012 gebruikt bij het behandelen van kalknagels in Nederland. In deze blog leggen we u uit hoe de PACT® behandeling werkt.

Wat betekent PACT®?

De naam PACT® is een afkorting voor de wetenschappelijke term Photodynamisch Antimicrobiële Therapie. Een ingewikkelde term, maar we zullen deze verder uitleggen. Photodynamisch wil eigenlijk zeggen dat er bij de therapie gebruik wordt gemaakt van zichtbaar licht (de PACT® lamp) en een andere stof (in dit geval de blauwe kleurstof in de gel) die met elkaar reageren waardoor er een actief zuurstof vrijkomt. Dit actieve zuurstof maakt de celwand van de schimmel kapot, waardoor de schimmel afsterft. Antimicrobiële betekent dat de behandeling goed werkt tegen schimmels en bacteriën.

Wordt er een laser gebruikt?

Een vraag die regelmatig bij ons binnenkomt is: “Wordt er een laser gebruikt om te behandelen?” Het antwoord op die vraag is: Nee! Bij de PACT® behandeling wordt er gebruik gemaakt van de PACT®MED-lamp. Deze lamp produceert een rood LED-licht. De lamp is dus geen laser. Het grootste voordeel dat er een LED-lamp gebruikt wordt en geen laser, is dat het gebruik van een van de lamp volledig pijnloos is. Een laser wordt regelmatig als pijnlijk ervaren.

Hoe werkt PACT® precies?

Voordat de gel op de nagel aangebracht wordt, worden de besmette nagels eerst zo dun mogelijk gefreesd. De reden hiervoor is dat de schimmel onder de nagel groeit. Om ervoor te zorgen dat de gel zo goed mogelijk in kan trekken zal de pedicure zoveel mogelijk van de besmette nagel proberen te verwijderen. De laatste resten van de nagel worden verwijderd door middel van een crème waar de nagelresten door oplossen. De gel die op de teennagels gesmeerd wordt is een speciale blauwe gel (zie afbeelding hiernaast). Deze blauwe gel trekt in de cel van de schimmel. Zodra het licht van de PACT® lamp op de gel geschenen wordt, vindt er een chemische reactie plaats. Hierdoor wordt de blauwe kleurstof in de gel omgezet tot een actief zuurstof. Het actieve zuurstof breekt van binnenuit de celwanden van de schimmels, waardoor deze zullen afsterven. Om deze reden is het van belang om de gel goed in te laten trekken en de nagel zo goed mogelijk te verwijderen. 

PACT® lamp schimmelnagel behandeling

Het kapot maken van de celwand door middel van de PACT(R) methode kan vergeleken worden met mannen die een huis binnendringen met sloophamers de muren van het huis van binnenuit neerhalen waardoor het huis zal instorten.

Hoe verlopen de behandelingen bij de pedicure?

De behandelingen bij de pedicure verschillen per keer. Bij de eerste behandeling worden de nagels gefreesd. Hierdoor komt het nagelbed bloot te liggen en kunnen de schimmels worden bereikt. Hierna wordt de blauwe gel op de schimmel aangebracht, dit moet 10 minuten in de schimmels trekken. De eerste 3 behandelingen zijn altijd binnen 10 dagen. Bij de tweede en derde behandeling hoeven de nagels niet gefreesd te worden. Na het aanbrengen van de gel wordt er met de lamp op de tenen, met gel, geschenen. Op dat moment vindt de chemische reactie plaats en komt de actieve zuurstof vrij waarmee de schimmels van binnenuit zullen afsterven. De vierde behandeling is een maand na de derde behandeling en de vijfde behandeling een maand na de vierde. Tijdens deze twee behandeling moeten de nagels wel weer gefreesd worden.

Is de behandeling echt zo succesvol?

Het is belangrijk om te weten dat de behandeling niet na één keer al voldoende werking heeft om de schimmels te doden. Alleen door de behandeling binnen een korte periode een aantal keer te herhalen kan 99,9% van alle schimmels gedood worden. Daarom zijn er altijd minimaal vijf behandelingen nodig in een korte tijd. In de eerste tien dagen vinden er drie behandelingen plaats, de 4e en 5e behandeling met één maand er tussen. Naast deze behandelingen bij de praktijk is het van cruciaal belang om ook thuis actief aan de gang te gaan. 

Doordat het nagelbed bloot is gelegd om ervoor te zorgen dat de gel goed in de schimmel kan trekken is er een kwetsbare plek ontstaan. De materialen is het Eigen zorg bij kalknagels pakket zorgen er onder andere voor dat de kans op een her besmetting zo klein mogelijk is. Daarnaast zorgt de crème ervoor dat de nagel die weer terug groeit vast komt te zitten aan het nagelbed en dat de nagel terug groei als een stevige nagel. 

Wat moet er thuis nog gebeuren?

Naast de behandeling bij de pedicure is het cruciaal dat de voeten thuis ook goed verzorgd worden. De behandeling in de pedicure praktijk is om de schimmel te doden. De behandeling thuis is nodig om nieuwe besmetting te voorkomen. Zoals eerder genoemd wordt bij de eerste, vierde en vijfde behandeling de nagel gefreesd. Doordat het nagelbed bloot is gelegd om ervoor te zorgen dat de gel goed in de schimmel kan trekken is er een kwetsbare plek ontstaan. De materialen is het Eigen zorg bij kalknagels pakket zorgen er onder andere voor dat de kans op een her besmetting zo klein mogelijk is. Daarnaast zorgt de crème ervoor dat de nagel die weer terug groeit vast komt te zitten aan het nagelbed en dat de nagel terug groei als een stevige nagel. Het Eigen zorg bij kalknagels pakket dat de pedicure mee geeft bij de behandeling bevat de juiste producten en hoeveelheden.  Heb je interesse in een PACT behandeling? Klik dan hier voor meer informatie over onze behandeling.

Ben u geïnteresseerd in PACT of een andere behandeling?

Voor het effectief behandelen van kalknagels is het Expert Consult een onmisbare eerste stap in de behandeling. Op basis van grondige observatie en een schimmeltest bepaalt de expert de behandeling die het meest effectief is in uw persoonlijke situatie. Vervolgens wordt op basis van jarenlange ervaring, onderlinge kennisdeling en verschillende trainingen een selectie van behandelingen aangeboden waarvan Kalknagel Expert weet dat ze écht helpen.

Meer weten over het Expert Consult?

Direct een afspraak maken bij Kalknagel Expert?

Open chat
Heb je vragen?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee helpen?