Wat is de oorzaak van kalknagels?

Om beter te begrijpen waarom kalknagels zo vervelend en vaak zo moeilijk te bestrijden zijn, is het goed om eerst te kijken naar de oorzaak van schimmelnagels. Hoe ontstaat een kalknagel?​ Wat doen schimmels precies, hoe krijg je er last van en waarom zijn ze zo hardnekkig en besmettelijk?

Waar in de nagel ontstaat een schimmel precies?

Dit is gelijk de eerste reden waarom kalknagels lastig te bestrijden zijn. De schimmel bevindt zich namelijk niet op de nagel, zoals vaak wordt gedacht. De schimmel bevindt zich onder de nagel en in de opperhuid onder de nagel. Hierdoor is de schimmel lastig te bereiken. De reden dat veel mensen denken dat schimmel op en niet onder de nagel zit komt door de verdikking en verkleuring van de nagel. De schimmel veroorzaakt de verdikking en verkleuring door het uitstoten van gifstoffen (mycytoxines). Deze gifstoffen verbinden zich met het calcium in de huid en de nagels. Hierdoor is er dus sprake van verkalking van de nagel.

Hoe komt de schimmel onder de nagel terecht?

Een schimmel komt altijd van buitenaf onder de nagel terecht. Het is dus begint dus nooit inwendig. De schimmel leeft namelijk van keratine, dit zit onder meer in haar, tanden en de nagels. De schimmel kan op vier verschillende manieren onder de nagel terecht komen.

Wanneer een nagel helemaal intact is kan een schimmel niet onder de nagel komen. De meest voorkomende manier is via de voorkant aan de onderkant van de nagel. Er moet sprake zijn van beschadigingen (trauma’s) aan de nagel om de schimmel mogelijkheid te geven om onder de nagel te komen. Denk bijvoorbeeld aan het stoten van de nagel of het weghalen van vuil met een scherp voorwerp.

Infectiemogelijkheden nagel

Waarom hebben sommige mensen wel last van kalknagels en anderen niet?

Er zijn verschillende redenen te noemen waardoor bepaalde mensen eerder last hebben van kalknagels dan anderen.

 1. De gevoeligheid van de huid. Een hogere zuurtegraad van de huid maakt het voor schimmels een minder prettige omgeving om zich te nestelen.
 2. Beschadigingen aan de nagels door het stoten van de nagel, dit kan ook weer verschillende oorzaken hebben:

  – Te kleine schoenen
  – Te lage neus van de schoenen
  – Stalen neus in de schoen
  – Sporten, bijvoorbeeld door te strakke schoenen
  – Wandelen, en dan vooral bij afdalen. Er staat dan meer druk op de nagels.

 3. Stress, hierdoor staan je tenen anders dan normaal in je schoenen en is de kans op beschadigingen groter.
 4. Verminderde weerstand
 5. Slechte doorbloeding in de voeten

Waarom zijn kalknagels zo besmettelijk?

Dit heeft alles te maken met de sporen die die schimmels achterlaten. Het vervelende is dat deze sporen zijn ingekapseld in kleine huid- of nagelschilfertjes. Bovendien worden deze sporen pas vernietigd boven de 80 graden. De schilfers kunnen zich zeer gemakkelijk verspreiden in allerlei omgevingen zoals schoenen en sokken en plaatsen waar mensen op blote voeten rondlopen zoals sauna’s en zwembaden. Sporen kunnen zelfs na 10 jaar nog voor her-besmetting zorgen, bijvoorbeeld door oude skischoenen waar de sporen in zitten en die jarenlang op zolder stonden opnieuw te dragen. Dit maakt schimmelnagels zo hardnekkig en besmettelijk. 

Bronnen:

MSK Havenco Opleidingsinstituut

Wat kan ik doen tegen mijn kalknagels?

Voor het effectief behandelen van kalknagels is het Expert Consult een onmisbare eerste stap in de behandeling. Op basis van grondige observatie en een schimmeltest bepaalt de expert de behandeling die het meest effectief is in uw persoonlijke situatie. Vervolgens wordt op basis van jarenlange ervaring, onderlinge kennisdeling en verschillende trainingen een selectie van behandelingen aangeboden waarvan Kalknagel Expert weet dat ze écht helpen.

Meer weten over het Expert Consult?

Direct een afspraak maken bij Kalknagel Expert?

Open chat
Heb je vragen?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee helpen?